Pączki
Składniki: 80 dag mąki, 8 dag drożdży, 10 dag cukru, 5 żółtek, 3 całe jajka, szczypta soli, łyżka rumu, 10-15 dag masła, skórka otarta z cytryny, mleko, 30 dag odsączonych konfitur z wiśni lub czereśni, albo też doskonały miks konfitur śliwkowych i z dzikiej róży (proporcje według uznania, ale więcej śliwki a mniej róży, bo róża jest bardzo aromatyczna, więc wiele jej nie potrzeba), 1 kg smalcu do smażenia.
Przygotowanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, żółtka i ubite wcześniej jajka z cukrem, rum, szczypta soli i trochę mleka. Wyrobić ciasto, ubijając drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać stopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze chwilę oraz pozostawić do wyrośnięcia. Konfitury odsączyćna sicie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać je częściami na stolnicę, posypaną lekko mąką i wałkować na gróbość palca. Z placka wykrawać niewielką szklanką krążki, nakładać łyżeczką po trochu odsączonych konfitur lub dżemu, przykrywać następnym krążkiem. Brzegi krążków zlepić przyciskając palcami, i wykrawając ponownie szklanką. Gotowe paczki układać na czystej, opruszonej mąką desce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rąla z rozgrzanym smalcem, smażyć pod przykryciem. Gdy połowa zanurzonego pączkazrumieni się, odwrócić i dosmażyć. Usmażone pączki wyjmować za pomocą widelca lub szpikulca na talerz wyłożony bibułą, a następnie przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Składniki: 80 dag mąki, 8 dag drożdży, 10 dag cukru, 5 żółtek, 3 całe jajka, szczypta soli, łyżka rumu, 10-15 dag masła, skórka otarta z cytryny, mleko, 30 dag odsączonych konfitur z wiśni lub czereśni, albo też doskonały miks konfitur śliwkowych i z dzikiej róży (proporcje według uznania, ale więcej śliwki a mniej róży, bo róża jest bardzo aromatyczna, więc wiele jej nie potrzeba), 1 kg smalcu do smażenia.
Przygotowanie: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić z mlekiem, dodać przesianą mąkę, żółtka i ubite wcześniej jajka z cukrem, rum, szczypta soli i trochę mleka. Wyrobić ciasto, ubijając drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać stopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze chwilę oraz pozostawić do wyrośnięcia. Konfitury odsączyćna sicie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać je częściami na stolnicę, posypaną lekko mąką i wałkować na gróbość palca. Z placka wykrawać niewielką szklanką krążki, nakładać łyżeczką po trochu odsączonych konfitur lub dżemu, przykrywać następnym krążkiem. Brzegi krążków zlepić przyciskając palcami, i wykrawając ponownie szklanką. Gotowe paczki układać na czystej, opruszonej mąką desce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rąla z rozgrzanym smalcem, smażyć pod przykryciem. Gdy połowa zanurzonego pączkazrumieni się, odwrócić i dosmażyć. Usmażone pączki wyjmować za pomocą widelca lub szpikulca na talerz wyłożony bibułą, a następnie przekładać na półmisek i posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz