Faworki - Chrust
Składniki: 25 dag mąki krupczatki, 3 dag masła, 6 żółtek, 25 dag cukru pudru, kieliszek (100 ml) wódki, 2 paczki cukru waniliowego lub laski wanilii, 75 dag smalcu do smażenia.
Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać masło i żółtka, wódkę, zagnieść twarde ciasto. Jeśli mąka jest bardzo sucha, dodać kilka łyżek wody. Ciasto porządnie wyrobić, aby było jednolite, lśniące, a na przekroju usiane drobnymi pęcherzykami powietrza. Gotowe ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy wałkować jak najcieniej, posypując mąką. wykrawać radełkiem lub nożem paski o szerokości 2-3 cm, długości ok. 12 cm. Każdy pasek przeciąć przez środek wzdłuż - tu roboota dla Twojej pociechy - przewinąć przez powstały otwór. Układać na desce lub serwecie lekko oprószonej mąką. Po wykrojeniu całej ilosci chrustu rozpoczyna się smażenie. W szerokim, płaskim rądlu rozgrzeć tłuszcz (zrobić próbę, wrzucając jeden kawałek chrustu; jeśli momentalnie wypłynie na powierzchnię, znaczy, iż temperatura smalcu jest dostatecza i można rozpocząć smażenie). Jednorazowo wrzucaj niewielką ilość do smarzenia, gdyż chrust powinien swobodnie pływać. Obrumienić ciasto z jednej i drugiej strony. Gotowy chrust wyjąć ostrożnie za pomocą np. dwóch widelców, lub metalowej dziurawej łopatki na bibułę, lub czysty papier aby odsączył się tłuszcz, po czym szybko przełożyć chrust na półmisek i obsypać obficie cukrem pudrem. Tłuszcz, w którym smaży się faworki, łatwo się przypala, a jednocześniedługo nagrzewany nabiera przykrego zapachu. Zapach ten doskonale wchłania wrzucony co jakiś czas kawałek obranego surowego ziemniaka, który po obrumienieniu należy wyjąć i włożyć następny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz