31 grudnia 2011

Nowy rok




Wszystkiego najlepszego na NOWY ROK, 
życzy wszystkim cekinowy kot!

27 grudnia 2011

Szybki makowiec wigilijny

Pamiętam jak kiedyś przed każdą Wigilią mój ojciec robił makowiec. Trwało to prawie cały dzień, najpierw mielił mak 4 razy, oczywiście ręczną maszynką do mielenia mięsa. Szykował całe nadzienie do makowca, skórę pomarańczową, obierał migdały. Jak się z tym uporał, do wielkiej miski wsypywał wszystkie składniki na drożdżowe ciasto i chyba przez 2 godziny bardzo dokładnie wyrabiał je siedząc przed telewizorem. Potem już szło szybciej wałkowanie, zawijanie i pieczenie. Każdą czynność celebrował chyba tylko żeby nie musieć robić nic innego ;)
Przed tymi świętami zapragnęłam zrobić makowiec i udało się. Było w miarę szybko i bardzo przyjemnie, a wszystko to zawdzięczam Dorocie Świątkowskiej i jej fantastycznemu blogowi Moje Wypieki. 
Przepis jest na 3 makowce, ja potrzebowałam tylko 1, więc wszystko podzieliłam przez trzy i wyszło super. W przepisie jest mowa o mieleniu maku, ale ja kupiłam już zmielony suchy mak w torebce. Nie używam puszkowanych mas makowych, bo po prostu mi one nie smakują. 
Przygotowanie ciasta drożdżowego zajęło ponad godzinę, ale spokojnie sama tego nie robiłam :D Wszystkie składniki na ciasto wsypałam do maszyny do pieczenia chleba, która ma funkcję wyrabiania ciasta, a w tym czasie przygotowywałam masę makową.
Ciasto drożdżowe na 1 strucle:
  • 1 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
  • 2 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 łyżek cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  •  sól
  • 0,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
  • czubata łyżeczka cukru waniliowego (6 g)
     
    Masa makowa:
    • 200 g maku
    • 80 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
    • 35 g rodzynków
    • 16 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
    • olejek migdałowy  i rum do smaku
    • cynamon do smaku
    • 1 łyżeczka miękkiej margaryny
    • kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
       
    Ponadto:
    • lukier
    • trochę maku do dekoracji
    • pergamin/papier do pieczenia
    • olej

    Ciasto drożdżowe:
    1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
    2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Masa makowa:
    1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
    2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

    Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
    c w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
    Ciasto posypałam cukrem pudrem.
    I Gotowe!


     

 

20 grudnia 2011

Srojak na kolczyki

Jak pewnie się domyślacie, patrząc na moje prace, uwielbiam Alicje w Krainie Czarów i oryginalne ilustracje do tej książki. Jakiś czas temu zmajstrowałam sobie cudny stojak, stand czy jak to inaczej nazwać, taki bibelocik użytkowy, na kolczyki na sztyftach. No i zrobiłam w końcu mu zdjęcia. Mam jeszcze mnóstwo innych pomysłów na takie stojaki, sama się nie mogę doczekać kiedy znajdę czas się nimi zająć. Jeśli Ktoś by chciał coś takiego, polecam się ;)



19 grudnia 2011

walrus: a lovely little smokehouse.

walrus: a lovely little smokehouse.: this company has a 100 year old history of a traditional family business. beautifully crafted of beech and made in germany. it sits on ...

z blogu: http://www.walrushome.blogspot.com/

Przepis na pierniki

Święta zbliżają się nieuchronie więc zabieram się za przygotowania do świąt. Gotowe mam już śledzie marynowane z cytryną i cebulą i śledzie w oleju z cebulą. Dziś szukałam w necie przepisu na pierniczki, bo mój przepiś gdzieś mi zginą :\ Znalazłam fantastyczny blog: http://mojewypieki.blox.pl/strony/pierniczki.html Tu wybrałam kilka różnych przepisów, coś porobię jak Kryśka zaśnie :)

Nowa biżuteria


Nowe spinki do włosów



Małe serduszka sztyfty 






Małe niebieskie motylki


Broszka Vespa



Wesołych Świąt

Z okazji nadchodzących Świąt, życzę wam Wszystkim wszystkiego najlepszego.


13 grudnia 2011

Kolczyki dla Ewy

Dzięki Dagmarze i Sławkowi, mogłam wykorzystać mój nowy laser i przygotować kolczyki specjalnie na ich zamówienie. Kolczyki są wykonane z grawerowanego laminatu. Są dwustronne i bardzo lekkie. I co najważniejsze podobają się obdarowanej Ewie.

Jeśli ktośby potrzebował coś wyciąć w plexie*, filcu, drewienku**, skurze lub wyciąć stempel, zgłaszajcie się. Ale o tym w następnym post-cie.




12 grudnia 2011

Rusza II edycja akcji Design w Suterenie - zapraszamy

Kochani!
Po zeszłorocznym sukcesie ogłaszamy, że aby tradycji stało się zadość i w tym roku, zapraszamy na kolejną (drugą) edycję akcji Design w Suterenie - jednak tym razem w jednej odsłonie.

W tym roku trochę inaczej, jednak niemniej artystycznie i designersko.
Podczas sześciu dni możecie odwiedzać nas w godzinach 10-20, oczywiście w naszej pracowni mieszczącej się w Warszawie przy ul.Odolańskiej 11/12.
W sobotę 17 grudnia odbywają się warsztaty ceramiczne, niemniej jednak zapraszamy na zakupy !!!

W tym roku w naszej pracowni możecie kupić designerskie prezenty Polskich projektantów, więcej na http://dizajndot.pl/

Wśród projektantów promowanych w dizajndot.pl są:
* Agnieszka Czop i Joanna Rusin
* Boogie Design
* Biuro K
* Cable Power
* Fabriqa
* Follow the white rabbit
* Gaul Designs
* Gabukow
* Inżynieria Design'u
* Kafti Design
* Limo Design
* Lo_La designs
* Malafor
* MakkireQu
* Moo Studio
* Pink Pug Design
* Purol Design
* Sroka
* Tabanda
* Wall-over
*Hankove
*Sylwia Szefer
*MajaK
*Kabo


Oczywiście tradycyjnie 24 grudnia uruchomimy telefony alarmowe. Nie będziesz miał prezentu - dzwoń, a my pomożemy uratować Święta ;) 723 489 250 !!!
Zapraszamy :)


Prześlijcie tą wiadomość swoim bliskim i przyjaciołom, niech tegoroczna inicjatywa propagowania zakupów od naszych rodzimych twórców stanie się rzeczywistością :)