Pamiętam
jak kiedyś przed każdą Wigilią mój ojciec robił makowiec. Trwało to
prawie cały dzień, najpierw mielił mak 4 razy, oczywiście ręczną
maszynką do mielenia mięsa. Szykował całe nadzienie do makowca, skórę
pomarańczową, obierał migdały. Jak się z tym uporał, do wielkiej miski
wsypywał wszystkie składniki na drożdżowe ciasto i chyba przez 2
godziny bardzo dokładnie wyrabiał je siedząc przed telewizorem. Potem
już szło szybciej wałkowanie, zawijanie i pieczenie. Każdą czynność
celebrował chyba tylko żeby nie musieć robić nic innego ;)
Przed tymi świętami zapragnęłam zrobić makowiec i udało się. Było w miarę szybko i bardzo przyjemnie, a wszystko to zawdzięczam Dorocie Świątkowskiej i jej fantastycznemu blogowi Moje Wypieki.
Przepis
jest na 3 makowce, ja potrzebowałam tylko 1, więc wszystko podzieliłam
przez trzy i wyszło super. W przepisie jest mowa o mieleniu maku, ale ja
kupiłam już zmielony suchy mak w torebce. Nie używam puszkowanych mas makowych, bo po prostu mi one nie smakują.
Przygotowanie
ciasta drożdżowego zajęło ponad godzinę, ale spokojnie sama tego nie
robiłam :D Wszystkie składniki na ciasto wsypałam do maszyny do
pieczenia chleba, która ma funkcję wyrabiania ciasta, a w tym czasie
przygotowywałam masę makową.
Ciasto drożdżowe na 1 strucle:
- 1 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 60 ml letniego mleka
-
50 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
-
2 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
-
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
-
2 łyżek cukru
-
0,5 łyżki oleju
-
sól
-
0,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
-
czubata łyżeczka cukru waniliowego (6 g)Masa makowa:
-
200 g maku
-
80 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
-
35 g rodzynków
-
16 g orzechów włoskich, posiekanych
-
1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
-
olejek migdałowy i rum do smaku
-
cynamon do smaku
-
1 łyżeczka miękkiej margaryny
-
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:-
lukier
-
trochę maku do dekoracji
-
pergamin/papier do pieczenia
-
olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.c w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto posypałam cukrem pudrem.I Gotowe! -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz